Αναγνώριση Μεταπτυχιακών και Μονάδων ECTS από το ΑΣΕΠ
Αν εργάζεστε ήδη ή επιθυμείτε να εργαστείτε στον δημόσιο τομέα, τότε πιθανώς να σας απασχολεί το ζήτημα των ECTS που απαιτούνται για την αναγνώριση ενός μεταπτυχιακού από το ΑΣΕΠ.
Η απόκτηση ή η βελτίωση μιας θέσης στο Δημόσιο είναι ένα σημαντικό θέμα (π.χ., για εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν υψηλότερη κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών), με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά και τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες ECTS που αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι μονάδες ECTS μοριοδοτούνται στο ΑΣΕΠ.
Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Αναγνώριση Μεταπτυχιακών από το ΑΣΕΠ – Απαραίτητες Μονάδες ECTS
Ποια μεταπτυχιακά προγράμματα αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ με βάση τις πιστωτικές μονάδες ECTS;
Το ΑΣΕΠ ορίζει ως ελάχιστη προϋπόθεση τη φοίτηση διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στις μονάδες ECTS. Ωστόσο, όλα τα μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν 60 ECTS.
Ο αριθμός των ECTS αποτελεί ποσοτικό στοιχείο (αντανακλά τον φόρτο εργασίας), αλλά δεν σχετίζεται με την ποιότητα του προγράμματος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μονάδες ECTS δεν διαφοροποιούν τη μεταχείριση των υποψηφίων στους δημόσιους διαγωνισμούς.
Επιπλέον, η αναγνώριση δεν αφορά αποκλειστικά μεταπτυχιακά που απαιτούν φυσική παρουσία, αλλά περιλαμβάνει και εξ αποστάσεως προγράμματα που πληρούν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.
Το σύστημα ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System – Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Διδακτικών Μονάδων) χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των ωρών φοίτησης, του φόρτου εργασίας και της συνολικής συμμετοχής ενός φοιτητή στη μαθησιακή διαδικασία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα ECTS, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας.
Αναγνώριση Μεταπτυχιακού στον Δημόσιο Τομέα
Ας δούμε τώρα ποια μεταπτυχιακά αναγνωρίζονται στον δημόσιο τομέα.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για να αναγνωριστεί ένα μεταπτυχιακό από το Δημόσιο και το ΑΣΕΠ, θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή να αντιστοιχεί σε 60 ECTS.
Η διαδικασία αναγνώρισης απαιτεί την υποβολή:
Μιας ευκρινής φωτοτυπίας του μεταπτυχιακού τίτλου
Μιας πανεπιστημιακής βεβαίωσης που να αναφέρει το αντικείμενο σπουδών ή την ειδίκευση του προγράμματος
Εάν διαθέτετε Integrated Master (ενιαίο και αδιάσπαστο μεταπτυχιακό τίτλο), για να το αναγνωρίσει το ΑΣΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσετε τη διαπιστωτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που επιβεβαιώνει ότι το τμήμα σας εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 46 του νόμου 4485/2017.
Εκτός από τα ελληνικά μεταπτυχιακά, το ΑΣΕΠ αναγνωρίζει και τίτλους από πανεπιστήμια του εξωτερικού.
1. Μισθολογική και Βαθμολογική Αναγνώριση Μεταπτυχιακού
Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου επηρεάζει τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στο Δημόσιο.
Εάν έχετε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, λαμβάνετε επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και ανεβαίνετε δύο μισθολογικά και βαθμολογικά κλιμάκια στη θέση σας.
Ωστόσο, για να λάβετε τη σχετική αύξηση αποδοχών, το μεταπτυχιακό σας θα πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο εργασίας σας.
Εάν η συνάφεια απορριφθεί, έχετε δικαίωμα υποβολής ένστασης.
Σε περίπτωση που η ένστασή σας γίνει δεκτή, η αύξηση αποδοχών θα ισχύσει αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης της ένστασης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων.
2. Αναγνωρίζονται τα Μονοετή Μεταπτυχιακά;
Εάν έχετε ολοκληρώσει ή σκέφτεστε να ακολουθήσετε ένα μονοετές μεταπτυχιακό, πιθανώς αναρωτιέστε αν αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα σχετικά με το πόσα ECTS απαιτεί το ΑΣΕΠ για την αναγνώριση ενός μεταπτυχιακού, υπενθυμίζουμε ότι το ελάχιστο κριτήριο είναι η διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, που αντιστοιχεί σε 60 ECTS στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με απλά λόγια, ένα μονοετές μεταπτυχιακό που αποδίδει 60 ECTS αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ
Εάν έχετε αποκτήσει τίτλο σπουδών από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες διαδικασίες για να τον χρησιμοποιήσετε σε προκηρύξεις του Δημοσίου.
Για την αναγνώριση προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών τίτλων από το εξωτερικό, μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).
Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ
Το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι ένας θεσμός που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων από πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Εάν διαθέτετε τίτλο σπουδών από ξένο πανεπιστήμιο ή κολλέγιο και επιθυμείτε να εργαστείτε στην Ελλάδα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας στο ΑΤΕΕΝ.
Η διαδικασία απαιτεί:
Αίτηση αναγνώρισης
Δικαιολογητικά (ταυτότητα ή διαβατήριο, τίτλο σπουδών κ.λπ.)
Μέσω του ΑΤΕΕΝ, οι τίτλοι από ξένα ιδρύματα αποκτούν ισοτιμία με τους αντίστοιχους ελληνικούς τίτλους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο 4653/2020 (άρθρο 50), η αναγνώριση του ΑΤΕΕΝ γίνεται αποδεκτή και στους πίνακες αναπληρωτών.
Συμπέρασμα
Πιστεύουμε πως σας δόθηκαν με σαφή τρόπο απαντήσεις σχετικά με το πόσα ECTS απαιτούνται για την αναγνώριση ενός μεταπτυχιακού από το ΑΣΕΠ, αλλά και για τη γενικότερη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
Αν έχετε ξένο πτυχίο, μπορείτε να προχωρήσετε στην αναγνώρισή του μέσω ΔΟΑΤΑΠ ή ΑΤΕΕΝ για να αποκτήσετε τα αντίστοιχα δικαιώματα στον δημόσιο τομέα.
https://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=26691