Ο Έμπειρος Εκπαιδευτικός στην Ισορροπία μεταξύ Διοίκησης, Διδακτικής, Συναισθημάτων και Διαχείρισης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: 2 ΕΞΑΜΗΝΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 60 ECTS
ΛΗΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: 10/02/2025
δυνατότητα έκπτωσης 10% με εφάπαξ αποπληρωμή των διδάκτρων
δυνατότητα αποπληρωμής σε 8 μηνιαίες δόσεις
Μοριοδότηση γλώσσας σε επίπεδο C2.
Aναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.). Μοριοδότηση σε προκηρύξεις για διευθυντικές θέσεις στην εκπαίδευση
Υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού από Έλληνες Tutor ορισμένους από το πανεπιστήμιο.
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα της Ιταλικής γλώσσας
ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΦΙΛ
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει εκπαιδευτικό στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη παιδαγωγικών-πολιτιστικών, διαχειριστικών και ηγετικών δεξιοτήτων σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με ζητήματα διδακτικής και διακυβέρνησης τάξεων και σχολικών μονάδων . Αυτές οι μονάδες επηρεάζονται τα τελευταία χρόνια από τις αλλαγές που εισήγαγε η σχολική αυτονομία, και συγκεκριμένα από τη μετάβαση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, από ένα συγκεντρωτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ένα επικουρικό σύστημα (με την έννοια της κάθετης και οριζόντιας επικουρικότητας).
Συγκεκριμένα, εντοπίζονται οι ακόλουθοι τομείς δεξιοτήτων:
προώθηση και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων παιδαγωγικών, διδακτικών, επιστημολογικών-πολιτιστικών, ιστορικών και κανονιστικών, απαραίτητων για την προαγωγή ενός ποιοτικού συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.Σχεδιασμός και υλοποίηση οργανωτικών μοντέλων σχολικών μονάδων.
Εκπαιδευτικός και διδακτικός σχεδιασμός σε συμφωνία, αφενός, με τις γενικές διατάξεις για την εκπαίδευση και τα Βασικά Επίπεδα Παροχής Υπηρεσιών, και αφετέρου, με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Διαχείριση και διακυβέρνηση διαδικασιών σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που αφορούν διοικητικές και τεχνικές πτυχές: μέθοδοι, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση, αξιολόγηση, κοινωνικοποίηση των αποτελεσμάτων.
Προώθηση εκπαιδευτικής ηγεσίας με επίκεντρο το κλίμα της τάξης, τη διαχείριση συγκρούσεων και συναισθημάτων στη μαθησιακή διαδικασία.
Μέθοδοι για τη διαμορφωτική αξιολόγηση.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ud 1 - Παιδαγωγική του ατόμου και των εκπαιδευτικών διαδικασιών
Οι εκπαιδευτικές διαδικασίες διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση με κοινωνικο-πολιτισμικά πλαίσια και στοχεύουν στην ανάπτυξη της ταυτότητας και των δυνατοτήτων του ατόμου. Η παιδαγωγική καλείται να αναπτύξει κριτικά μοντέλα που προάγουν τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και τη χειραφέτηση, αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου.
Ud 2 - Θεωρία του αναλυτικού προγράμματος και των εξατομικευμένων πλάνων σπουδών: ένταξη, αξιοποίηση των διαφορών και εκπαιδευτικές προκλήσεις
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα δίνει έμφαση στην εξατομίκευση, με κεντρικό άξονα τον μαθητή και τις ειδικές του ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί διασφαλίζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων με ευελιξία, ενώ ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση επικεντρώνονται στη διευκόλυνση της μάθησης και της προσαρμοστικότητας για όλα τα επόμενα στάδια ανάπτυξης.
Ud 3 - Η διαμορφωτική αξιολόγηση και το σχολείο των δεξιοτήτων: Σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων
Η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που διαπιστώνει την επίτευξη των στόχων μάθησης χρησιμοποιώντας ποσοτικά και ποιοτικά εργαλεία. Η αξιολόγηση έχει διαγνωστικό χαρακτήρα και ενισχύει την αυτοεκτίμηση των μαθητών, ενώ ο δάσκαλος καθοδηγείται από την απόφαση, τη δράση και την κρίση, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται στην πραγματική ζωή μέσω αυθεντικής αξιολόγησης.
Ud 4 - Παιδαγωγική της διδασκαλίας και ιστορία του σχολείου
Η Παιδαγωγική μελετά την εκπαίδευση ως μια δυναμική διαδικασία, η οποία προάγει κοινωνικά κοινές αξίες και συμπεριφορές μέσω του σχολείου. Στη διαδικασία αυτής της ανάπτυξης εμπλέκονται η οικογένεια, το σχολείο και οι συνομήλικοι, ενώ ο δάσκαλος αναγνωρίζεται για την παιδαγωγική και οργανωτική του κουλτούρα. Η μέθοδος του Dewey επικεντρώνεται στην αμεσότητα, την ευρύτητα, την πνευματική ακεραιότητα και την ευθύνη. Το σχολείο πρέπει να λειτουργεί ως ειδικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας πρακτική και εργαστήριο ως βασικές εκπαιδευτικές μεθόδους
Ud 5 – Ψηφιακή Καινοτομία και Ποιότητα Ένταξης
Σήμερα, οι τεχνολογίες και η ψηφιακή καινοτομία είναι κρίσιμες για τη διδασκαλία και την ποιότητα ένταξης. Η νέα έννοια της ψηφιακής ικανότητας αποτελεί τη βάση για ένα δημοκρατικό και αξιόλογο σχολείο που αναγνωρίζει και εκτιμά κάθε μαθητή σε ένα ευρύτερο σχέδιο ζωής. Η ψηφιακή ικανότητα, ως βασική ή διαθεματική ικανότητα, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου, την προώθηση κοινών αξιών και την ανάπτυξη μιας νέας, συνειδητοποιημένης και συμμετοχικής ψηφιακής πολιτειότητας.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ
Ud1 - Ο κανονιστικός πλαίσιο για τη διαχείριση και την λογιστική των σχολικών ιδρυμάτων
Ο Νέος Κανονισμός Διοίκησης και Λογιστικής (ΔΙ αρ. 129/2018) αντικαθιστά τον παλαιότερο ΔΙ αρ. 44/2001 και προάγει τη διαφάνεια στη διαχείριση των σχολικών πόρων. Ο κανονισμός απαιτεί σαφή παρουσίαση των στόχων και των κονδυλίων του Ετήσιου Σχεδιασμού . Η διαχείριση των σχολικών οικονομικών βασίζεται σε εργαλεία λογιστικής και διαχείρισης επιχείρησης, όπως είναι οι ισολογισμοί και απολογισμοί. Το αποτέλεσμα της διαχείρισης υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ εισπράξεων και δαπανών, ενώ το αποτέλεσμα της διοίκησης αφορά τη συνολική χρηματοοικονομική ισορροπία.
Ud2 - Λειτουργικά Χαρακτηριστικά και Νομική Ευθύνη στο Σχολείο
Ο Διευθυντής Σχολείου φέρει διάφορες ευθύνες, όπως αστική, διοικητική και ποινική, και είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου. Συντονίζει τις δραστηριότητες, διαχειρίζεται τους πόρους και εξασφαλίζει την εκπαιδευτική επιτυχία των μαθητών. Πρέπει να διαθέτει ικανότητες διαπραγμάτευσης και συνεργασίας με διάφορους φορείς και να τηρεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος.
Ud3 - Νομοθεσία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
Η διαδικασία διοικητικής αποκέντρωσης δημιούργησε δύο μορφές επικουρότητας, κατακόρυφη και οριζόντια, οι οποίες ενίσχυσαν την αυτονομία των σχολείων. Η σχολική αυτονομία προήλθε από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις σχολικές μονάδες, δίνοντάς τους νομική προσωπικότητα και αυτονομία. Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος ενίσχυσαν την αυτονομία των σχολείων και καθόρισαν τις γενικές αρχές για την εκπαίδευση και τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών που πρέπει να εξασφαλίζονται σε εθνικό επίπεδο
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ud1 - Ψυχολογία της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης και διαχείριση των συναισθημάτων στο σχολείο
Τα συναισθήματα αποτελούν βασικό στοιχείο της ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς και επηρεάζουν την ανάπτυξη του ατόμου σε πνευματικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο. Ελέγχουν τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σύνδεση με τον κόσμο και τους άλλους. Η κατανόηση και η αναγνώριση των συναισθημάτων βοηθά στην προσωπική ανάπτυξη, στην αμφισβήτηση του εαυτού και στη μάθηση. Τα συναισθήματα συμβάλλουν στην επιτυχία της μάθησης και στην εφαρμογή των γνώσεων στην επαγγελματική ζωή
Ud2 - Φιλοσοφία της σχέσης και της επικοινωνίας
Ο στόχος της μονάδας είναι να ενισχύσει την ικανότητα του μαθητή να αναλύει τις προκλήσεις της ανθρώπινης σχέσης, τόσο στον πραγματικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο. Ο μαθητής θα μάθει να κατανοεί τις σημαντικές διαστάσεις αυτής της εμπειρίας, να εντοπίζει τα κύρια ζητήματα και να αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παρέμβει αποτελεσματικά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, εξοικειωμένος με τις προκλήσεις και τον κίνδυνο που συνδέεται με τις ανθρώπινες σχ έσεις.
Ud3 – Κοινωνική Παιδαγωγική των Ομάδων και Διαχείριση Συγκρούσεων
Η κοινωνιολογία και η κοινωνική ψυχολογία ορίζουν την ομάδα ως σύνολο ατόμων που αλληλεπιδρούν με κοινές προσδοκίες για τη συμπεριφορά τους. Ο άνθρωπος τείνει φυσικά να συνεργάζεται και να ανταγωνίζεται σε ομάδες, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικότητας στην ανάπτυξή του. Η κοινωνική παιδαγωγική εξετάζει τους κοινωνικούς παράγοντες με στόχο τον προσδιορισμό του εκπαιδευτικού έργου της κοινωνίας, που αναλαμβάνει το ρόλο του εκπαιδευτικού φορέα. Οι συνεχείς κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταβολές επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τα προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην προσωπική και κοινωνική ευημερία, καθώς και στην πρόληψη καταστάσεων δυσφορίας.
Ud4 - Η ιταλική γλώσσα: νέες προοπτικές στις εκπαιδευτικές διαδικασίες
Η πορεία επικεντρώνεται σε μεθοδολογίες για τη διαχείριση των συναισθημάτων και των συγκρούσεων, εστιάζοντας στη βελτίωση του συμπεριφορικού λεξιλογίου. Στόχος είναι η κατανόηση και η χρήση στερεοτύπων, ευφημιστικών εκφράσεων και γλωσσικών κατηγοριών που προάγουν την κοινωνική συμμετοχή και την αποδοχή, προσφέροντας μια πιο ενσωματωμένη και συμμετοχική γλωσσική προσέγγιση.
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Ud1 - Εμβαθύνσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και μαρτυρίες
Μονάδα αφιερωμένη σε δραστηριότητες εμβάθυνσης μέσω σεμιναρίων, διαλέξεων και μαρτυριών ειδικών από θεσμικούς και μη φορείς του τομέα της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Μεταπτυχιακό περιλαμβάνει συνολικά 1500 ώρες εκπαίδευσης (μαθήματα και προσωπική μελέτη), που αντιστοιχούν σε 60 ECTS.
Οι δραστηριότητες είναι δομημένες ως εξής: